|
ΕΛΛΗΝΕΣ
ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
ΒΕΦΑ
ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ
Βιογραφικό Σημείωμα
Βέφα
Αλεξιάδου, Χημικός, Διαιτολόγος, ΤV Chef, Συγγραφέας
και Εκδότρια βιβλίων μαγειρικής. Από το 1980 έχουν
πουληθεί πάνω από 2.000.000 των βιβλίων της στην
Ελλάδα και στο εξωτερικό. Δύο από αυτά τιμήθηκαν
με βραβεία το 1998 και το 2000 στη Διεθνή Έκθεση
Βιβλίου Μαγειρικής στο Perigueux της Γαλλίας.
Στην ίδια έκθεση, το έτος 2000 της απενεμήθη το
ιδιαίτερα τιμητικό βραβείο "Best Culinary
Business Professional". Ορισμένα από τα βιβλία
της έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά και στα Γερμανικά.
Βέφα Αλεξιάδου
Vefa Alexiadou
Πρόκληση
σε Γεύμα, Θεσσαλονίκη, Βέφα Αλεξιάδου, 1980, σελ.
160, ΙSBΝ: 960-850-180-6
Πρόκληση σε Κοκτέιλ, Θεσσαλονίκη, Βέφα Αλεξιάδου,
1982, σελ. 160, ISBN: 960-850-181-4
Πρόκληση σε Παιδικό Πάρτυ, Θεσσαλονίκη, Βέφα Αλεξιάδου,
1983, σελ. 160, ISBN: 960-850-182-2
Πρόκληση σε Τσάι, Θεσσαλονίκη, Βέφα Αλεξιάδου,
1985, σελ. 160, ISBN: 960-850-183-0
Ελληνική Κουζίνα Μαγειρική, Θεσσαλονίκη, Βέφα
Αλεξιάδου, 1988, σελ. 160, ISBN: 960-850-184-9
Ελληνική Κουζίνα Ζαχαροπλαστική, Θεσσαλονίκη,
Βέφα Αλεξιάδου, 1990, σελ.160, ΙSBN: 960-850-185-7.
Γιορτινό Τραπέζι, Θεσσαλονίκη, Βέφα Αλεξιάδου,
1995, σελ. 192, ΙSBN: 960-850-189-Χ
Νηστίσιμα και Υγιεινά, Θεσσαλονίκη, Βέφα Αλεξιάδου,
1999, σελ. 192, ΙSBΝ: 960-901-371-6
Τα 20 καλύτερα Light γλυκά, Θεσσαλονίκη, Βέφα
Αλεξιάδου, σελ. 28, ISBN: 960-8125-06-5
Οι 20 καλύτερες συνταγές για χριστουγεννιάτικα
γλυκά, Αθήνα, Λυμπέρης, σελ. 29
Οι 20 βραβευμένες ελληνικές συνταγές. ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ
ΕΛΛΑΔΑ, Θεσσαλονίκη, Βέφα Αλεξιάδου, σελ. 28
Οι 20 καλύτερες γιορτινές συνταγές του 2000, Θεσσαλονίκη,
Βέφα Αλεξιάδου, σελ. 28, ΙSBΝ: 960-91230-9-0
Οι 20 καλύτερες συνταγές για γλυκές και αλμυρές
κρέπες, Θεσσαλονίκη, Βέφα Αλεξιάδου, σελ. 28
Οι 20 καλύτερες συνταγές για ιταλική κουζίνα,
Θεσσαλονίκη, Βέφα Αλεξιάδου, σελ. 28 ΙSBN: 960-90137-5-9
Οι 20 καλύτερες συνταγές για κοτόπουλο, Θεσσαλονίκη,
Βέφα Αλεξιάδου, σελ. 28 ISBN: 960-90137-7-5
Oι 20 καλύτερες συνταγές για σάντουιτς, Θεσσαλονίκη,
Βέρα Αλεξιάδου, σελ. 28, ISBN: 960-8125-08-1
Οι 20 καλύτερες συνταγές για τα Χριστούγεννα,
Θεσσαλονίκη, Βέφα Αλεξιάδου, σελ. 28, ISBN: 960-8125-11-1
Οι 20 καλύτερες συνταγές για σαλάτες, Αθήνα, Λυμπέρης,
σελ. 28
Οι 20 καλύτερες συνταγές για κατσαρόλα, Θεσσαλονίκη,
Βέφα Αλεξιάδου, σελ. 28, ISBN: 960-91230-6-6
Οι 20 καλύτερες συνταγές για μπισκότα και κουλούρια,
Θεσσαλονίκη, Βέφα Αλεξιάδου, σελ. 28, ISBN: 960-91508-1-0
Οι 20 καλύτερες συνταγές για κρέας, Θεσσαλονίκη,
Βέφα Αλεξιάδου, σελ. 28, ΙSBN: 960-8125-07-3
Οι 20 καλύτερες συνταγές για ψητά στην σχάρα,
Αθήνα, Λυμπέρης, σελ. 28
20 + 1 βραβευμένες ελληνικές συνταγές, Θεσσαλονίκη,
Βέφα Αλεξιάδου, σελ. 28, ΙSBN: 960-8125-01-4
Μεταφράσεις
Ιn
English
Greek Cuisine, Thessaloniki, Vefa Alexiadou, 1989,
160 pp, ISBN: 960-85018-6-5
Greek Pastries & Desserts, Thessaloniki, Vefa
Alexiadou, 1991, 160 pp, ISBN: 960-850-187-3
Festive Cuisine, Thessaloniki, Vefa Alexiadou,
1996, 192 pp. ISBN: 960-90-137-0-8
Sunny Mediterranean, Athens - Thessaloniki, Vefa
Alexiadou, 2001. 226 pp. ISBN: 960-90137-3-2
The Taste and Beauty of Greece, Vefa Alexiadou,
2001. 220 pp. ISBN: 960-8125-16-2.
In
German (υπό έκδοση)
Griechische
Kuche, Vefa Alexiadou. 160 pp. ISBN: 960-8125-17.
Η συμβολή της Βέφας Αλεξιάδου στη Γαστρονομία
Η εστία ήταν ανέκαθεν και σε κάθε μορφής ενδιαίτημα,
τόπος συνάντησης της οικογένειας και τρόπος ισχυροποίησης
των εσωτερικών δεσμών της. Το ανάλογο ισχύει ή
τουλάχιστον επιδιώκεται και σε άλλες ανθρώπινες
σχέσεις, που γύρω από το τραπέζι ενισχύουν τους
δεσμούς αλληλεγγύης, συναδέλφωσης, φιλίας.
Η Βέφα Αλεξιάδου έχοντας συναίσθηση αυτού ακριβώς
του ρόλου που διατηρεί το φαγητό στην καθημερινότητά
μας, επεδίωξε, πριν από πολλά χρόνια, να φέρει
την συμβολή του στο προσκήνιο. Χημικός η ίδια
και έχοντας μια εξειδίκευση γύρω από τα τρόφιμα,
ήταν από τις πρώτες Ελληνίδες συγγραφείς που κατόρθωσε
να απενοχοποιήσει την νοικοκυρά, προβάλλοντας
την Μεσογειακή κουζίνα.
Τριάντα και πλέον χρόνια, ασχολείται συστηματικά
και αποκλειστικά η Βέφα Αλεξιάδου με τη μελέτη,
την έρευνα σε βάθος και την συγκέντρωση υλικού
από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και όχι μόνον,
διευρύνοντας τους ορίζοντες που αφορούν την υγεία
και την γεύση. Η ίδια, ούσα προσηνής, άμεση και
απλή, απομυθοποίησε πολλά από τα "μυστικά"
της κουζίνας, χωρίς να απευθύνεται στο κοινό της
με την επιστημοσύνη που ούτως ή άλλως διαθέτει
και χωρίς από την άλλη πλευρά να υπεραπλουστεύει
τις συνταγές της, χάριν ευκολίας. Μέσα από κάθε
της βιβλίο, (ο αριθμός των οποίων είναι πλέον
μεγάλος), προσπάθησε να απαλλάξει από τους φόβους,
την διστακτικότητα και την αιδημοσύνη την γυναίκα-νοικοκυρά
κάθε ηλικίας, περνώντας ως φίλη και σύντροφος
μέσα στο άδυτο της κουζίνας της. Μιας κουζίνας
που έπαψε πλέον να είναι ένας δευτερεύων, υποτιμημένος
χώρος του σπιτιού κι έγινε εστία ένωσης των μελών
της οικογένειας και όλων των αγαπημένων προσώπων,
καθώς το φαγητό ποια ετοιμάζεται και σερβίρεται
όχι ως ανιαρό καθήκον, αλλά ως δημιούργημα που
απαιτεί ευθύνη, προσοχή, διαίσθηση, πρωτοτυπία
και φαντασία, κυρίως όμως την αγάπη της προσφοράς.
Με τα χαρίσματα της προσωπικότητάς της, η Βέφα
Αλεξιάδου, απευθύνθηκε στην ανώνυμη κυρίως γυναίκα
που ζει σε πόλεις και χωριά, αλλά και στον απόδημο
Ελληνισμό, μαθαίνοντάς την ξεχασμένες γαστρονομικές
παραδόσεις ή εμπλουτίζοντας τις γνώσεις της, ενώ
παράλληλα την τόνωσε ηθικά και την έκανε υπερήφανη
για την "οικιακή" της αυτή ενασχόληση
που χρειάζεται εκσυγχρονισμό, καλλιέργεια γεύσης
και προπαντός δημιουργική διάθεση.
Μέσα από τις πλείστες και ποικίλες συνταγές των
καλαίσθητων, πληροφοριακά άρτιων και κατάλληλα
εικονογραφημένων βιβλίων της, η Βέφα Αλεξιάδου
ανέδειξε την παράδοση διαφόρων περιοχών της Ελλάδας
και την έκανε κτήμα των πολλών, βοηθώντας τις
νεώτερες γενιές να ενστερνισθούν και να μεταφέρουν
στα παιδιά τους μια ιστορία γαστρονομικού πολιτισμού
που γίνεται τρόπος ζωής και "πολυτέλεια"
μέσα στην απλότητα και την συνήθεια της καθημερινότητας.
Τα βιβλία της αυτά μπορούν να χρησιμεύσουν ως
εγχειρίδια, γιατί δεν αντιμετωπίζουν συντεχνιακά
την τέχνη της κουζίνας, παρουσιάζοντας σωστές
τις δόσεις και τις αναλογίες ή τους εφικτούς συνδυασμούς
τους, χωρίς από την άλλη πλευρά να αποτρέπουν
τον ανειδίκευτο προκειμένου να επιχειρήσει να
πειραματιστεί. Τόσο τα βιβλία, όσο και η ίδια
η παρουσία της Βέφας, που έχει με επιτυχία και
πολλές διεθνείς διακρίσεις εκπροσωπήσει την Ελλάδα
στο εξωτερικό, έχουν δώσει μια αξιοσημείωτη ώθηση
στην τέχνη της Γαστρονομίας. Εκείνη άνοιξε τον
δύσκολο τότε δρόμο, που τώρα για πολλούς φαντάζει
λεωφόρος και από αυτήν την άποψη, η πατρίδα της
οφείλει πολλά.
Αθηνά Σχινά
Κριτικός και Ιστορικός Τέχνης
& Εφαρμοσμένης Δημιουργίας
Η καλή μαγειρική δεν έχει να κάνει με το φύλο.
Εξίσου καλά μπορούν να μαγειρέψουν και οι άντρες
και οι γυναίκες.
Η διατροφή είναι σημαντικός παράγοντας υγείας,
μακροζωίας και ευζωίας. Ειδικά για την ευζωία
είναι καθοριστικός παράγοντας.
Στο μαγείρεμα βάζουμε όλο μας τον εαυτό. Μπορείς
να καταλάβεις το χαρακτήρα και την ψυχοσύνθεση
ενός ανθρώπου από τον τρόπο που μαγειρεύει και
από τον τρόπο που παρουσιάζει τα φαγητά στο πιάτο.
Η παραδοσιακή ελληνική κουζίνα είναι από τις πιο
υγιεινές του κόσμου.
Η παρουσίαση του φαγητού και το άρωμά του είναι
εξίσου σημαντικά με τη γεύση. Η ευχαρίστηση του
ματιού και της μύτης πολλαπλασιάζουν τη χαρά του
ουρανίσκου.
Βέφα Αλεξιάδου
…Vefa Alexiadou is the leading authority on the
culinary arts in Greece today. Combining a heritage
of traditional Greek cookery with her knowledge
of chemistry, nutrition and food styling, she
established her own publishing house, Vefa Alexiadou
Editions, in 1980, which has steadily evolved
into the best selling publisher of cookbooks in
Greece today. Vefa Alexiadou Editions is one of
the 120 best cookbook publishers in the world
according to the lists provided by the members
of the International Association of Cookbook Stores…
The International Cookbook Revue,
Vol I, No 4
And then there is the First Lady of Greek Cuisine,
Vefa Alexiadou, Greece's answer to Julia Child.
Ms. Alexiadou, a chemist turned cookbook author
and publisher, has taken Greece by storm, and
is doing quite well overseas. Her ten cookbooks,
three of which are also in the English language,
has revitalized interest in traditional Greek
cooking. Her cookbooks have also sparked interest
in other cuisines having introduced Greeks to
recipes from around the world.
…Through her cooking, Ms. Alexiadou promotes Greece
wherever she goes, be it Germany at the Book Fair,
or the United States, which she visits often,
or Australia where she participated in a special
Olympic Cooking Program a few years ago…
Athena Dallas - Damis
Δημοσιογράφος
Eφημ. ΤΗΕ GREEK AMERICAN, 19-3-1999
"Οι
Έλληνες είναι από τους αρχαιότερους λαούς της
Μεσογείου και - μετά από έρευνες και στατιστικές
που έγιναν από υγιεινολόγους και ειδικούς επιστήμονες
- διαπιστώθηκε ότι είναι οι μακροβιότεροι από
τους υπόλοιπους λαούς του κόσμου, γεγονός που
αποδίδεται σε μεγάλο ποσοστό στη διατροφή τους
και στην κατανάλωση ελαιόλαδου".
Βέρα Αλεξιάδου
Νηστίσιμα και Υγιεινά, Θεσσαλονίκη, Βέφα Αλεξιάδου,
1988. Σελ. 160.ΙSBN: 960-850-185-7
ΤΟ Α΄ ΒΡΑΒΕΙΟ για το καλύτερο βιβλίο υγιεινής
διατροφής, για την έκδοση "Νηστίσιμα και
υγιεινά", καθώς και το Ειδικό Βραβείο για
την πιο επιτυχημένη εκδότρια στον χώρο της γαστρονομίας
απέσπασε, στο Perigeux της Γαλλίας, η Βέφα Αλεξιάδου,
κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου forum Γαστρονομίας
2000.
Εφημ. ΤΑ ΝΕΑ, 22-11-2000
Νηστίσιμα και Υγιεινά
…Η Ελλάδα κέρδισε το πρώτο ασημένιο μετάλλιό της
από τη μακρινή Αυστραλία, χάρη στις πάντα φροντισμένες
και καλαίσθητες εκδόσεις της πολυμήχανης Ελληνίδας
συγγραφέως και εκδότριας Βέφας Αλεξιάδου. Μεταξύ
320 συμμετοχών στο διεθνή διαγωνισμό φωτογραφίας
"World Food Media Awards", που διοργανώθηκε
στην Αδελαϊδα της Αυστραλίας, η Ελλάδα επάξια
κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στην κατηγορία "Best
Food Photography" με την ελληνική "Παστή
Σαρδέλα", φωτογραφημένη από τον Γιώργο Δρακόπουλο
και σε καλλιτεχνική επιμέλεια του στυλίστα Μάκη
Γεωργιάδη, για το καινούριο βιβλίο των Βέφας και
Αλεξίας Αλεξιάδου "Νηστίσιμα και Υγιεινά".
Εφημ. Η ΒΡΑΔΥΝΗ, 30-10-1999
Γιορτινό Τραπέζι, Θεσσαλονίκη, Βέφα Αλεξιάδου,
1995 Σελ. 192. ISBN: 960-850-189-Χ
"Η
μαγειρική είναι μια μορφή αγάπης. Αν μαγειρεύεις
από αγάπη και τρέφεις ανθρώπους, η τροφή μετατρέπεται
σε αίμα, το αίμα σε κύτταρα, τα κύτταρα σε ενέργεια
που γίνεται ζωή.
Εφημ. ΚΕΔΡΟΣ, 16-3-1995
Αγγινάρες Πολίτικες
Μερίδες
4
Χρόνος προετοιμασίας 30΄
Χρόνος μαγειρέματος 30΄
8
φρέσκιες ή κατεψυγμένες αγγινάρες
1 κούπα λάδι
1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο
4 φρέσκια κρεμμυδάκια σε κομματάκια
2 μεγάλα καρότα σε μικρούς κύβους
3 μεγάλες πατάτες σε κομμάτια
100γρ. κατεψυγμένο αρακά
½ κούπας ψιλοκομμένα άνηθο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
? κούπας χυμό λεμονιού
1 κουταλιά αλεύρι (προαιρετικά)
Αν
χρησιμοποιήσετε φρέσκιες αγγινάρες, καθαρίστε
τες, έτσι ώστε να μείνουν οι κούπες μαζί με όσα
από τα φύλλα είναι τρυφερά. Αφαιρέστε από το κέντρο
το χνούδι. Όσα από τα κοτσάνια έχουν αρκετό τρυφερό
μέρος στο κέντρο, καθαρίστε τα και κόψτε τα σε
κομμάτια. Τρίψτε τις αγγινάρες με λεμόνι και βάλτε
τες να σταθούν μέσα σε νερό με λίγο αλεύρι και
χυμό λεμονιού, για να μη μαυρίσουν. Βάλτε το λάδι
σε μια πλατιά, ρηχή κατσαρόλα, επάνω σε δυνατή
φωτιά, ρίξτε μέσα το κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια
και σοτάρετέ τα ελαφρά. Ρίξτε τα καρότα και τον
αρακά και σοτάρετε λίγο ακόμη. Αραδιάστε μέσα
στην κατσαρόλα τις αγγινάρες, προσθέστε τις πατάτες
και 1 κούπα ζεστό νερό. Πασπαλίστε με το άνηθο,
αλάτι και πιπέρι, σκεπάστε την κατσαρόλα και σιγοβράστε
το φαγητό, 30΄περίπου, ώσπου να μαλακώσουν οι
αγγινάρες και οι πατάτες και να μείνουν με λίγη
σάλτσα. Αν χρειαστεί, προσθέστε λίγο νερό ακόμη.
Περιχύστε το φαγητό με το χυμό λεμονιού, μόλις
το κατεβάσετε από τη φωτιά. Αν θέλετε να δέσει
και ν' ασπρίσει η σάλτσα, όπως με το αυγολέμονο,
διαλύστε το αλεύρι στο χυμό λεμονιού, ρίξτε μέσα
λίγη από τη σάλτσα του φαγητού και ρίξτε το στην
κατσαρόλα κουνώντας τη να πάει παντού. Βράστε
το φαγητό 5΄ακόμη. Σερβίρετε τις κούπες αγγινάρας
γεμισμένες με τα ψιλοκομμένα λαχανικά. Περιχύστε
τες με τη σάλτσα και περιτριγυρίστε τες με τις
πατάτες. Ζεστές ή κρύες είναι το ίδιο νόστιμες.
Ντοματοπιπεριές Γεμιστές
Μερίδες
6
Χρόνος προετοιμασίας 1 ώρα
Χρόνος ψησίματος 1 ώρα και 45΄
6
μεγάλες ντομάτες
6 μεγάλες πιπεριές
2 κουταλιές κέτσαπ
2 κουταλιές ντομάτα πελτέ
1 ? κούπας λάδι
1 κούπα τριμμένο κρεμμύδι
1 ½ κούπας ρύζι Καρολίνα
2/3 κούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
? κούπας ψιλοκομμένο δυόσμο
4 μεγάλες πατάτες
Κόψτε οριζόντια μία φέτα από το επάνω μέρος κάθε
ντομάτας και μ' ένα κουταλάκι αφαιρέστε το εσωτερικό.
Κόψτε μία φέτα από το επάνω μέρος κάθε πιπεριάς
κι αφαιρέστε τους σπόρους. Χτυπήστε στο μπλέντερ,
σε μέτρια ταχύτητα, το σαρκώδες μέρος που αφαιρέσατε
από τις ντομάτες, ώσπου να γίνει πουρές. Μέσα
στον πουρέ ρίξτε κι ανακατέψτε την κέτσαπ και
τον πελτέ. Βάλτε σε κατσαρόλα το μισό λάδι, ρίξτε
μέσα το κρεμμύδι και σοτάρετέ το σε δυνατή φωτιά.
Προσθέστε τον πουρέ ντομάτας, αλάτι και πιπέρι
και βράστε τη σάλτσα 10΄. Κατεβάστε την από τη
φωτιά, αφήστε να κρυώσει κι ανακατέψτε τη με το
ρύζι, το μαϊντανό και το δυόσμο. Αδειάστε τη σε
μεγάλο σουρωτήρι και συγκεντρώστε το ζουμί σ'
ένα μπολ. Γεμίστε με το μίγμα τις ντομάτες και
τις πιπεριές, έως τα ? (το ρύζι θα φουσκώσει,
όταν ψηθεί). Αραδιάστε τες σε ταψί η πυρέξ σκεύος
και σκεπάστε τα με τα καπάκια τους. Καθαρίστε
και κόψτε τις πατάτες σε έκτα. Τοποθετήστε τες
ανάμεσα στα γεμιστά και περιχύστε τες με το ζουμί
που πέρασε από το σουρωτήρι. Περιχύστε το φαγητό
με το υπόλοιπο λάδι, ρίχνοντάς το κουταλιά-κουταλιά,
ώστε να λαδωθούν εξωτερικά τα γεμιστά και οι πατάτες
και πασπαλίστε με λίγο αλάτι και πιπέρι. Ψήστε
το φαγητό στους 180ο C ; ώρα και 45΄περίπου. Αν
το φαγητό μείνει χωρίς νερό, συμπληρώστε, ρίχνοντας
τόσο, ώστε στο τέλος να μείνει με λίγη σάλτσα.
Σερβίρεται ζεστό ή κρύο, είναι το ίδιο νόστιμο.
Εναλλακτικά, προσθέστε στη γέμιση 50γρ. κουκουνάρια
και ? κούπας μαύρες σταφίδες.
Αρνί γκιουβέτσι
Μερίδες
6
Χρόνος προετοιμασίας 30΄
Χρόνος ψησίματος 2 ώρες
½
κούπας λάδι
1 ½ κιλό αρνάκι σε μερίδες
1 κιλό ώριμες ντομάτες λιωμένες ή
800 γρ. ντοματάκια κονσέρβας
4 σκελίδες σκόρδο
½ κουταλάκι ζάχαρη
αλάτι και πιπέρι
½ κιλό κριθαράκι
½ κούπας βούτυρο ή μαργαρίνη
3 κούπες ζεστό νερό
1 μέτρια ντομάτα σε φέτες
½ κούπας κεφαλοτύρι
Το αρνί μπορεί ν' αντικατασταθεί με μοσχαράκι
ή οποιοδήποτε άλλο τρυφερό κρέας. Βάλτε το λάδι
σε κατσαρόλα επάνω σε δυνατή φωτιά κι όταν κάψει,
ρίξτε μέσα τα κομμάτια του κρέατος και σοτάρετέ
τα απ' όλες τις πλευρές. Ρίξτε την ντομάτα, το
σκόρδο, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, σκεπάστε και
σιγοβράστε 1 ώρα. Στο μεταξύ, σε μια άλλη κατσαρόλα,
λιώστε το βούτυρο και σοτάρετε το κριθαράκι. Αδειάστε
το σε γκιουβέτσι ή σ' ένα πυρέξ σκεύος. Τοποθετήστε
μέσα τις μερίδες του κρέατος και περιχύστε με
τη σάλτσα. Προσθέστε το νερό και σκεπάστε το.
Ψήστε το στους 175οC, επί 1 ώρα και 15΄περίπου
ή ώσπου ν' απορροφηθεί όλο το νερό και να μαλακώσει
το κριθαράκι. Ίσως χρειασθεί να προσθέσετε λίγο
ακόμη νερό 30΄πριν το βγάλετε από το φούρνο, αφαιρέστε
το κάλυμμα, αραδιάστε εδώ κι εκεί στην επιφάνεια
τις ντομάτες, πασπαλίστε με το κεφαλοτύρι κι αφήστε
το να ροδίσει. Σερβίρετέ το ζεστό.
Κολοκυθάκια με κιμά
Μερίδες
6
Χρόνος προετοιμασίας 1 ώρα
Χρόνος μαγειρέματος 1 ώρα και 30
12
μέτρια κολοκύθια (2 κιλά περίπου)
½ κούπας λάδι
½ κούπας κρεμμύδι τριμμένο
½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο
½ κούπας ρύζι Καρολίνα
½ κούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
½ κούπας μαργαρίνη λιωμένη
1-2 αυγά
1/3 κούπας χυμό λεμονιού
Πλύντε τα κολοκύθια και σκάψτε το εσωτερικό τους,
αφαιρώντας αρκετή από τη σάρκα τους, μ' ένα κουταλάκι
ή με το ειδικό εργαλείο. Αν είναι μακριά, κόψτε
τα πρώτα σε δύο κομμάτια. Αλατίστε λίγο το εσωτερικό
τους κι αφήστε τα να σταθούν. Βάλτε το λάδι σε
κατσαρόλα επάνω σε δυνατή φωτιά, να κάψει. Ρίξε
και σοτάρετε μέσα σ' αυτό το κρεμμύδι. Κατεβάστε
το από τη φωτιά κι αφήστε το, να κρυώσει. Ανακατέψτε
το με τον κιμά, το ρύζι, το μαϊντανό, αλάτι και
πιπέρι. Γεμίστε με το μίγμα αυτό τα κολοκυθάκια
προσέχοντας να μην τα παραγεμίσετε, γιατί στο
βράσιμο θα φουσκώσει η γέμιση και τα κολοκύθια
θα ανοίξουν. Αραδιάστε τα σε μια μεγάλη πλατιά
κατσαρόλα με βαρύ πάτο. ρίξτε 1 ½ κούπας ζεστό
νερό, περιχύστε με τη λιωμένη μαργαρίνη, σκεπάστε
την κατσαρόλα και σιγοβράστε το φαγητό, ώσπου
να μαλακώσουν τα κολοκύθια και ο κιμάς, 1 ώρα
και 30΄περίπου. Στο διάστημα αυτό ίσως χρειασθεί
να προσθέσετε λίγο ακόμη νερό, ώστε το φαγητό
να μείνει με αρκετή σάλτσα. Ετοιμάστε το αυγολέμονο
και περιχύστε το φαγητό μόλις το κατεβάσετε από
τη φωτιά. Κουνήστε την κατσαρόλα κυκλικά, ώστε
το αυγολέμονο να πάει παντού. Αν δε σας αρέσει
το αυγολέμονο, περιχύστε το φαγητό μόνο με το
χυμό λεμονιού. Σερβίρετέ το ζεστό με σαλάτα από
φρέσκα λαχανικά ή χωριάτικη.
Εναλλακτικά μαγειρέψτε το φαγητό με ντομάτα. Στο
μίγμα της γέμισης προσθέστε μια μεγάλη ντομάτα
ξεφλουδισμένη και κομμένη σε ψιλά κομματάκια.
Περιχύστε τα κολοκύθια με 1 ½ κούπας χυμό ντομάτας
αντί νερό, κι αφήστε τα να σιγοβράσουν, ώσπου
να μαλακώσουν και να μείνουν με λίγη πηχτή σάλτσα.
Παραλείψτε το αυγολέμονο. Γίνονται εξίσου νόστιμα.
Συναγρίδα αλά σπετσιώτα
Μερίδες
5-6
Χρόνος προετοιμασίας 1 ώρα και 30΄
Χρόνος ψησίματος 1 ώρα
1
½ κιλό συναγρίδα ή άλλο ψάρι
ολόκληρο ή 5- 6 φέτες από μεγάλο ψάρι
αλάτι, πιπέρι
? κούπας χυμό λεμονιού
1 κούπα λάδι
λίγο αλεύρι
1 κρεμμύδι κομμένο σε φετάκια
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
750 γρ. ώριμες ντομάτες
περασμένες από σίτα
½ κούπας κρασί άσπρο ξερό
½ κούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
Καθαρίστε και πλύντε το ψάρι. Χαράξτε το με κοφτερό
μαχαίρι κι από τις δυο πλευρές κατά μήκος της
ραχοκοκαλιάς, για να ψηθεί μέχρι μέσα. Βάλτε το
σε ταψί, τρίψτε το με το χυμό λεμονιού κι αλατοπιπερώστε
το. Περιχύστε το με το μισό λάδι, πασπαλίστε το
με λίγο αλεύρι και αφήστε το να σταθεί 1 ώρα.
Βάλτε το υπόλοιπο μισό λάδι σε κατσαρόλα επάνω
σε δυνατή φωτιά, ρίξτε και σοτάρετε ελαφρά το
κρεμμύδι και το σκόρδο. Ρίξτε την ντομάτα, το
κρασί και το μαϊντανό, σκεπάστε και σιγοβράστε,
ώσπου να δέσει καλά η σάλτσα. Περιχύστε μ' αυτή
το ψάρι και ψήστε το στους 175οC 1 ώρα περίπου.
Στο διάστημα αυτό περιχύνετέ το από καιρό σε καιρό
με τη σάλτσα του. Σερβίρετέ το με χόρτα, σπαράγγια
η μπρόκολα βραστά.
Ξιφίας σουβλάκι
Μερίδες
4
Χρόνος προετοιμασίας 1 ώρα
Χρόνος ψησίματος 15΄- 20΄
1
κιλό ψάρι ξιφία
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 μεγάλη πιπεριά πράσινη
1 μεγάλη ντομάτα
1 καυτερή πιπεριά (προαιρετικά)
αλάτι, πιπέρι
2 κουταλιές χυμό λεμονιού
1/3 κούπας λάδι
12 ξύλινες μικρές σούβλες.
Ξεπλύντε το ψάρι και αφήστε το, να στραγγίσει
καλά. Κόψτε το σε κύβους μπουκιάς. Κόψτε το κρεμμύδι,
την πιπεριά και την ντομάτα σε τετράγωνα κομμάτια.
Περάστε στις σούβλες τα κομμάτια του ψαριού βάζοντας
ανάμεσα ένα κομματάκι κρεμμυδιού, ένα πιπεριάς
και ένα ντομάτας. Αν σας αρέσουν τα καυτερά, περάστε
σε κάθε σουβλάκι κι ένα-δύο κομμάτια καυτερής
πιπεριάς. Αραδιάστε τα σουβλάκια σε πιατέλα, αλατοπιπερώστε
τα κι αλείψτε τα με λάδι. Φυλάξτε τα στο ψυγείο
ώσπου να τα χρειαστείτε. Ψήστε τα στα κάρβουνα
ή στο γκριλ 8΄από κάθε πλευρά. Προσοχή. Δεν πρέπει
να παραψηθούν, γιατί θα στεγνώσει το ψάρι. Βγάλτε
τα σε πιατέλα. Σ' ένα βαζάκι με καλό κλείσιμο
χτυπήστε τον χυμό λεμονιού με το λάδι και περιχύστε
τα σουβλάκια. Σερβίρετέ τα αμέσως.
|